Manifest Via Pere IV

Via Pere IV

–Encara es un esborrany, el resum recent del manifest apareix al clicar “Qui Som” —

Via Pere IV
Cooperar per fer ciutat

EL CARRER

Pere IV: una oportunitat

“El carrer Pere IV és avui un lloc de canvi de paradigma econòmic, urbà i de relacions ciutadanes”
La renovació urbanística dels darrers decennis al litoral nord de la ciutat ha ignorat i menystingut el carrer de Pere IV, l’eix patrimonial que ha estructurat urbanament i econòmicament els barris del litoral de Sant Martí en els seus quasi 250 anys d’història. El carrer de Pere IV és avui la imatge d’un model d’intervenció i desenvolupament urbà que no ha pres en consideració els seus valors patrimonials, històrics, paisatgístics, humans… L’estat d’abandó i de degradació actual evidencia la fi d’aquest model que ha perdut vigència.

“Pere IV és ara una oportunitat per assajar una nova forma de fer ciutat”
Reprendre i completar la transformació urbana al Poblenou comporta intervenir a l’eix de Pere IV, element urbà de primer ordre per posició i traçat, per vàlua patrimonial, per història i singularitat paisatgística, per potencial econòmic i per dotació de recursos de sòl i d’equipaments. La transformació urbana ha de respondre a les necessitats de les persones, sense la subordinació als interessos econòmics particulars que l’han condicionat en el passat.

“La revitalització socioeconòmica de l’eix Pere IV ha d’optar per un nou desenvolupament urbà amb uns altres valors”

Per recosir com una cremallera el teixit urbà a banda i banda de la Diagonal, transitant cap a un nou escenari per desenvolupar una economia socialment rendible i nous usos culturals i cívics amb l’aprofitament intel·ligent dels recursos disponibles.

LA CIUTAT
Pere IV: un altre model de fer ciutat

El projecte de revitalització social, cultural i econòmica que impulsa la Taula Eix Pere IV forma part d’un canvi de model de creixement de les ciutats i obre una nova perspectiva de transformació que posa en valor els recursos urbans i el capital social mitjançant el seu ús sostenible i la gestió local del territori. Opta per una ciutat menys dependent dels capitals financers i dels recursos aliens, i més bolcada en el protagonisme de les persones i el seu patrimoni comú.

El paisatge d’edificis a mig construir, la desolada imatge d’espais buits, conseqüència de la bombolla immobiliària, i l’isolat Parc del Centre fruit de la imposició tecnòcrata i el dèficit de participació, poden canviar si es focalitza l’estratègia urbana sobre l’eix del carrer Pere IV. La seva capacitat històrica per estructurar un territori avui dispers i sense cohesió ha de fer possible recuperar la intersecció amb la Diagonal com l’espai central i la polaritat urbana, social i econòmica del nou eixample del Poblenou.

LA CIUTADANIA

Pere IV: per a les persones

La ciutat és patrimoni dels seus ciutadans que són els seus legítims protagonistes i gestors, no els seus propietaris ni tampoc els seus clients o consumidors. La nova visió del desenvolupament urbà reafirma la implicació de la ciutadania com a agent per a la regeneració de l’espai públic. La força motora de noves dinàmiques de transformació és la cooperació entre els diversos agents en el territori.

LA TAULA PERE IV

La Taula Pere IV és un fòrum ciutadà de debat i proposta que vol impulsar una revitalització social i econòmica a l’Eix Pere IV. Està formada per agents locals amb l’afany de cooperar per proposar projectes d’economia social, intervencions en el paisatge urbà, recuperació del patrimoni industrial i una transformació urbanística que retorni l’activitat i el pols ciutadà al llarg del carrer, amb afany d’integració per contraposició a la discriminació social que ha patit el barri.

Es proposa una ocupació transitòria dels espais vacants (solars, edificis industrials buits, plantes baixes desocupades…) amb iniciatives d’interès social, cultural i activitats comercials i cooperatives d’àmbit local.
La Taula Eix Pere IV buscarà acords amb propietaris, tant públics com privats, per a la cessió temporal mitjançant pactes que garanteixin el mutu benefici a les parts, assegurant el correcte manteniment dels espais on es realitzin les activitats proposades. També fomentarà l’ús de l’espai públic.

OBJECTIUS DE LA TAULA PERE IV
La Taula Eix Pere IV, constituïda el 28 de maig de 2014, té per objectiu imprimir nova activitat cívica, cultural i econòmica a Pere IV i entorns, alhora que ha de contribuir a crear una major cohesió social en el territori, evitant la fragmentació urbana ara existent.
Aprofitar l’impuls del pla municipal d’urbanització del carrer Pere IV, que facilitarà la millora de l’espai públic i la represa de la transformació urbana a l’àrea del nou eixample del Poblenou, per tal d’evitar el perill de gentrificació del barri prou malmès degut a les dinàmiques especulatives que ha patit en els darrers anys.
És un lloc de trobada de les persones, col·lectius i agents no institucionals del territori que vulguin aportar projectes i impulsar iniciatives. Actua a través de tres comissions: Projectes, Urbanisme i Organització, i es reuneix regularment per decidir les orientacions i la gestió dels projectes. Té la voluntat de convocar obertament el barri per informar i debatre amb el conjunt de la ciutadania.
Vol actual com un think tank a l’entorn de les estratègies de transformació urbana als barris del Poblenou. I donarà suport tècnic i de gestió per portar a terme projectes amb interlocució amb agents institucionals, culturals i econòmics en la línia abans descrita. Promourà també actes culturals, artístics i socials de divulgació del model de fer ciutat.
Es proposa promoure llocs de treball local, preferentment per a col·lectius vulnerables, en la línia de les régies de quartier a França mitjançant l’oferiment de gestió, manteniment i serveis locals. S’inspira en el model dels barris cooperatius.

Via Pere IV

Anuncis

Un pensament sobre “Manifest Via Pere IV

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s